Historie

OprichtingVisitekaartje Stenco September 1979Hans van Leeuwen is in 1966 begonnen met STENCO. De naam is een samenvoegsel van Studenten stencil- en collegedictatendienst. Hans is destijds STENCO gestart om zijn studie te kunnen bekostigen. In 1967 werd STENCO aangemeld bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Zijn broer Ernst volgde destijds een studie op de HBS en hielp Hans steeds meer. Ernst nam in 1971 het bedrijf officieel over en is nog steeds eigenaar. Het studentikoze is in de loop der jaren verdwenen maar niet de naam STENCO.                             

oude machine stencoWetenswaardigheden
Stenco is in 1966 begonnen met een eenvoudige hand A4 Gestetner als stencilinrichting. In 1969 is STENCO overgegaan naar Offset dat als vervanger van het stencillen gezien werd en ook als tegenhanger van de boekdruk een grote vlucht nam. Offset heeft de boekdruk geheel naar de achtergrond gedreven.
Boekdruk wordt nog wel gedaan bij sommige ‘kleindrukkerijen’ maar heeft door zijn arbeidsintensieve karakter geen echte toekomst meer.

De meestgebruikte lithografische druktechniek is de offset-methode waarbij inkt wordt overgezet (offset) van de drukplaat op een rubber cilinder die daarna tegen papier doormiddel van een tegendruk cilinder geperst wordt en aldus de inkt, de afbeelding, achterlaat op het papier. Offset biedt de hoogste drukkwaliteit met de grootste verscheidenheid aan producten en de beste kleurennauwkeurigheid.


De voorbereidingErnst in stenco maart 1984
De eerste schreden werden gedaan door middel van:
-    Het in een stencilmoedervel gaatjes slaan, gebruik makend van een typemachine.
-    Het inbranden van stencils door middel van electronisch overdracht.

Waarna door aanschaf van een offsetpers de volgende stappen gezet konden worden:
-    Het direct typen op dragers voor de offsetpers
-    Het belichten, door middel van een verticale of horizontale camera, van lichtgevoelige
     papieren om het beeld via een copyrapid ontwikkelapparaat op de
     polyester/aluminium platen te krijgen.

Om uiteindelijk in het toen opkomende computertijdperk te belanden.

 

Miniatuur oude drukpersIn het begin van het computertijdperk werd de Apple macintosh + Apple printer 810 ingezet. De op de Apple vervaardigde teksten werden via een fotografische zetmachine op papier belicht. De stroken tekst werden dan op stand op een papieren moedervel geplakt, waarna er, bij een lithografisch bedrijf, via de camera en contactkasten (het contacten en omcontacten) een film werd gemaakt. Die als tussenvorm diende om het beeld op de lichtgevoelige plaat te krijgen.

Later kwam door verbetering van opmaakprogramma’s de mogelijkheid om beeld en tekst gelijktijdig op film te zetten, wat de camera overbodig maakte. Tegenwoordig wordt de voorbereiding geheel gedaan op het platform Apple Macintosh computers met programma’s als Adobe Design, QuarkXpres, Photoshop, Illustrator, Word, Excell en nog veel meer, waarna er direct op de drukplaten wordt belicht.

De film, Positief of Negatief, die jarenlang als tussenstap moest worden gebruikt wordt steeds minder gebruikt en zal geheel verdwijnen.

 

Machinesernst bij heidelberg drukpers.2
De eerste produktie kwam van een A4 stencilmachine (hand), de uitbreiding of vervanging ging via de A4 stencilmachine (elektrisch), de A3 stencilmachine (elektrisch), de A4 tafeloffset en de de A4 Gestetner 211 en 213 offsetmachine.
Daar er voor kleinoffset (36x52cm) geen vestigingsvergunning nodig was van de KVGO (Koninklijke Vereniging van Grafische Ondernemingen) is er in 1980 overgestapt naar een Heidelberg GTO. Sindsdien zijn er bij vervanging of uitbreiding alleen nog maar Heidelberg machines aangeschaft.

 

Ernst bij Heidelberg drukpersAfwerking
In de beginperiode werd alles in eigen huis afgewerkt, als studentikoze onderneming was er geen gebrek aan hulpkrachten die het handmatig vergaren van de dictaten (lange tijd de hoofdinkomstenbron) mochten beoefenen. Er zijn in die tijd heel wat rondjes om de tafel gelopen op welk uur van de dag dan ook. Langzamerhand met de steeds groter wordende drukorders werd er gekozen om de afwerking zowel binnens- als buitenshuis te laten doen. 


Graficus
In 2003 verscheen een artikel in de Graficus over STENCO, hierin werd het ontstaan van Drukkerij STENCO weergegeven.

 

 

Subpagina's: Trots op